School voor vechtkunst

Kwoon Dat Mor

Schoolembleem

In dit artikel wordt een verklaring gegeven van de symboliek in het embleem dat door onze school wordt gebruikt. Het embleem is een iets aangepaste versie van het embleem  dat  begin jaren ’80 voor de Belangengroep Shaolin Kempo Nederland (BSKN)  is ontworpen en vanaf die tijd ook door onze school is gebruikt.  Het Won-teken is vervangen door het Yin-Yang symbool en de tekst Shaolin door de schoolnaam Kwoon Dat Mor.

De beide chinese karakters (Shao en Lin) duiden op de oer-oorpsrong van het Shaolin Kempo, namelijk het Shaolin klooster. In dit klooster ontwikkelde zich de Shaolin vechtkunst en verspreidde zich van daar uit.

De hand duidt op de open handtechnieken, die een belangrijk deel uitmaken van het Shaolin Kempo. Open handtechnieken zijn kenmerkend voor de chinese vechtkunsten in het algemeen.

De vijf vingers symboliseren:

  • De vijf wereldzeeën. Volgens de chinese gedachtenwereld staat dit teken voor de vriendschap en broederschap der volkeren.
  • De vijf dieren die in de traditionele Shaolin vechtkunst worden beoefend, te weten de slang, draak, tijger, luipaard en kraanvogel.
  • De vijf elementen. In diverse chinese vechtkunsten spelen de elementen vuur, water, hout, aarde en metaal (goud) een rol. Evenals de vijf dieren staan ze in nauwe relatie tot de technieken van het Shaolin Kempo.
  • De vijf ouden van het Shaolin. Zen meester Chi Shin, de taoitische priesters Pack Mee en Fung To Tak, de boeddhistische non Ng Mui en de ‘ongeschoren’ discipel Miu Hin. Volgens de overlevering waren zij verantwoordelijk voor de verspreiding van de Shaolin vechtkunst in het zuiden van China.
  • De vijf deugden: te weten, vriendelijkheid, zuiverheid, fatsoenlijkheid, wijsheid en waarheid.

Het Yin-Yang symbool: Een oud symbool uit de Chinese filosofie, bij ons ook wel bekend als het Tai-Chi symbool. Het duidt op het Do-karakter van het Shaolin Kempo.

De cirkel rondom het gehele embleem verwijst naar de technieken van het Shaolin Kempo, die veelal zijn afgeleid van cirkelende bewegingen. Tevens geeft het de geslotenheid, doch ook de openheid van het Shaolin Kempo weer.

Ook de kleuren die in het embleem voorkomen hebben een diepere betekenis:

  • Rood het ‘martiale’ aspect van het Shaolin Kempo.
  • Goudgeel ‘voortvarendheid’.
  • Wit ‘morele zuiverheid’.

© 2024 Kwoon Dat Mor

+31 6 13123824
+31 573 450031
info@shaolinkempo-kwoondatmor.nl

Haarskamp 17

7261 ZA Ruurlo