School voor vechtkunst

Kwoon Dat Mor

Stijlkenmerken

Het Shaolin Kempo is een van oorsprong Chinese gevechtskunst. De vechtkunst wordt al meer dan 1500 jaar in verschillende landen beoefend en is in de jaren ’50 in Nederland geïntroduceerd.
Shaolin Kempo toont enige gelijkenissen met zowel het Japanse Karate als het Chinese Kung Fu. Beiden hebben hun invloed gehad op hoe het huidige Shaolin Kempo nu in Nederland wordt beoefend.

Kempo kent een groot aantal stoot-, slag en traptechnieken, klemmen en worpen en technieken om aanvallen te weren. Vanuit een staand gevecht wordt de aanvaller vaak naar de grond gebracht. Ook wordt geoefend in het uitschakelen van gewapende aanvallers. Voor een goed begrip van een gewapende aanval, oefent een kempoka zelf ook met traditionele wapens zoals o.a. de stok, sai, mes, zwaard, speer en waaier. Kempoka bewegen soepel en sierlijk om aanvallen te ontwijken. Tegelijkertijd is een kempoka gehard om in een confrontatie overwicht te behouden. Training bestaat uit kata (saifa, sifat of jurus), het afgesproken gevecht (kumite, bunkai of verdedigingen) en sparring. Om het lichaam te helen worden Chi Kung oefeningen gedaan. Vaak wordt gemediteerd om de aandacht te richten op de training en het gevecht.

Kenmerkend zijn de lage standen, circulaire bewegingen, veel open-hand technieken en soepele, doch krachtige bewegingen. Er is een gebalanceerde verhouding tussen technieken met de armen en de benen.

De training

Een kempoles omvat over het algemeen meerdere blokken waarin specifieke onderdelen van het Kempo worden geoefend. Deze onderdelen zijn: Kihon, Kata, Kumite & Zelfverdediging en Sparren. Respect, discipline, normen en waarden vormen een basis waarin de lessen plaats vinden.

Kihon

Het beoefenen van basistechnieken zoals afweringen, stoten, trappen, gevechtshoudingen en voetverplaatsingen.
Zowel als individuele techniek als in combinatie. Met als doel om vaardigheden te verwerven en aan te scherpen.

Kata

Een kata is een vaste volgorde van bewegingen en technieken die uitgevoerd worden door de beoefenaar.
Het is een schijngevecht tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders. Kata legt de nadruk op ademhaling, focus, balans, ritme, harde en zachte technieken.

Zelfverdediging & Kumites

Hoe verdedig je jezelf in bedreigende situaties?
Zelfverdedigingstraining leert de beoefenaars om in de praktijk zo adequaat mogelijk te handelen. Door middel van scenario-training worden aangeleerde technieken in verschillende situaties toegepast.

Kumite zijn partneroefeningen. De ene kempoka valt aan, de ander verdedigt. In deze oefeningen worden de aangeleerde technieken in de praktijk gebracht. Hierbij wordt uitgegaan van vastgestelde of vrije oefeningen. Hoe vrijer de oefening, hoe meer praktische waarde deze voor de individuele beoefenaar heeft. Hierbij is het type aanval bepalend voor de reactie.

Een speciale vorm van kumite zijn de bunkai-kumite. Dit zijn technieken die een vorm van toepassing laten zien betreffende een stukje uit een kata.

Jiyu-Kumite

Het vrije gevecht, ofwel sparren. Hier worden aangeleerde technieken in een vrije vorm toegepast op een tegenstander. Zowel jij als je tegenstander mogen aanvallen en verdedigen.

© 2024 Kwoon Dat Mor

+31 6 13123824
+31 573 450031
info@shaolinkempo-kwoondatmor.nl

Haarskamp 17

7261 ZA Ruurlo